Firul Ariadnei

Firul Ariadnei (serial…filar)

Ce este firul Ariadnei ? De ce aleg ca „serialul” meu să poarte acest nume? Haideţi să redevenim copii pentru câteva minute şi să ne amintim de Ispirescu.

Povestea pe scurt este aşa:

“…Ariadna este fiica regelui Minos al Cretei, cel căruia vestitul sculptor şi arhitect Dedal îi construieşte un labirint în care să poată fi închis Minotaurul – o creatură fabuloasă, pe jumătate om şi pe jumătate taur. După ce cretanii lui Minos înving Atena, învingătorul îşi obligă învinsul să trimită periodic câte şapte tineri atenieni şi şapte fecioare spre a fi daţi pradă Minotaurului. Când vine rândul celei de-a treia serii de sacrificaţi, Tezeu, fiul regelui Egeu al Atenei, li se alătură tinerilor trimişi spre sacrificare şi promite să-l răpună pe Minotaur. Ajuns în Creta, Tezeu se îndrăgosteşte de Ariadna, fiica regelui Minos, iar aceasta, răspunzând iubirii lui, îl ajută să iasă din labirint după răpunerea monstrului. Ajutorul constă într-un ghem pe care Tezeu îl deşiră până la locul unde se găseşte Minotaurul, după ce-l fixează la intrarea în labirint.
… Ca expresie, „firul Ariadnei” a ajuns să desemneze în prezent o soluţie ingenioasă şi neaşteptată, pe care ţi-o oferă cineva ca să te scoată din impas…”

Text preluat: Autor Radu Paraschivescu. Sursa imagine

Aşadar, vom lua ghemul cu „firul Ariadnei” şi îl vom deşira în fragmente succesive pentru a spune „povestea” unor fire textile; pentru că toţi ne îmbrăcăm şi ne dorim să fim confortabili în veşmântul pe care-l purtăm.

De ce aleg să scriu ACUM despre acest subiect?

Pentru că recent, am primit o ofertă de cumpărare din partea unui magazin on-line, specializat în vestimentaţie feminină. Modele ok, nimic de zis, pentru toate mărimile şi toate gusturile. Preţuri accesibile unei mase largi de purtători. Doar că, uitându-mă la un model, constat că nu este trecută materialitatea, textilul din care e confecţionată rochia. Mă mai uit la un model. Aceeaşi „scăpare”. Fiind „din domeniu” nu mi-a fost greu să presupun ce tip de textil este. Dar…şi e un mare DAR aici, m-am întrebat: Orbiţi de modelele atractive, de preţul şi mai atractiv, ne mai gândim la calitate? Ne mai gândim la confort? Ne mai gândim la sănătate? Pentru că da, sănătatea noastră depinde şi de veşmintele pe care le purtăm!

Mi s-a întâmplat nu de puţine ori, dorind să cumpăr un material textil pentru a-mi confecţiona ceva anume, întrebând comerciantul ce material este (lână sau lână în amestec cu fibre sintetice de exemplu), am primit doar un raspuns gestual (a se citi o ridicare din umeri cu un mare semn de întrebare pe frunte!). E necesară o specificare aici. O compoziţie exactă a unui material textil este dificil de determinat fără condiţii de laborator. Organoleptic (cu ochiul şi cu simţul tactil) poţi presupune doar când ai niscaiva cunoştinţe. Iar proba arderii, da, e utilă, oferă informaţii apropriate, asta în cazul în care comercianţii nu se uită la tine ca la un zombie când aud că vrei să arzi un colţ cât de mic de ţesătură !

Iată de ce, începând de azi, vom deşira împreună „firul Ariadnei” pentru a străbate „labirintul” subtil al compoziţiilor textile din veşmintele noastre.

Până la următoarea noastră „întâlnire” amintiţi-vă să vă îmbrăcaţi…sănătos !

18 thoughts on “Firul Ariadnei (serial…filar)

  1. Aștept cu nerăbdare să deșirăm “firul Ariadnei” împreuna cu dumneavoastră pentru că , din păcate, nu suntem deloc educați în acest sens.
    Vă mulțumim pentru toate informațiile prețioase pe care ni le oferiți prin aceste articole ❤️

    1. Multumesc Melisa. Il vom “desira” in timp, spira cu spira, pentru ca e destul de mare ghemul. Ma bucur daca sunt de folos informatiile.

  2. Felicitări,un articol de excepție,pe un subiect foarte interesant și actual .
    Din păcate ,o mare parte a populației ,nu au cultura modei ,sunt orbiți de brand-uri și de influențele pieței ,a publicității și a prietenilor. A venit momentul să se discute despre modă mai aprofundat,sunteți o deschizătoare de drumuri ,felicitări și vă mulțumim ?!

  3. Bonjour cherè auteure / Proffesseure / Créateur de Route Étudiant…
    Je tiens à mentionner que l’histoire a le charme d’attirer le lecteur, au moins j’ai été attirée et merci de m’avoir donné des nouvelles de votre blog…
    Tutefois…
    …J’ai aimé l’expression “n’oubliez pas de vous habiller… en bonne santé!”
    POURQUOI ?
    Car les vêtements peuvent aussi provoquer des maladies, des plus insignifiantes aux plus graves, et nous, aveuglés par la mode ou nos propres goûts, nous en rendons compte parfois trop tard.

    Les temps changent, au propre comme au figuré, tant sur le plan de la mode que du climat, et nous devons nous adapter et nous protéger, quitte à parfois mettre la santé au-dessus de la mode et des caprices.

    Par exemple, maintenant que l’été approche, comment choisissez-vous vos vêtements? Saviez-vous que certains vêtements sont de véritables éponges qui absorbent les rayons ultraviolets, ce qui peut même conduire à un cancer de la peau, tandis que d’autres agissent comme un bouclier contre eux? Le facteur de protection minimum d’un vêtement, afin de protéger votre peau, doit être de 15, mais il est recommandé qu’il dépasse le seuil de 30.

    Prudent! Il ne suffit pas qu’un vêtement soit fin et de couleur claire; si vous la maintenez dirigée vers la lumière et que les rayons transpercent son tissu, cela signifie que votre peau ne peut pas se défendre! Les matériaux efficaces, de ce point de vue, sont le coton non blanchi et la soie satinée.

    Criscer Ionut !

    1. Bonsoir Ionut / Ancien étudiant d’exception / Fier d’avoir été ton professeur (Je garde le ton que tu as initié!)
      Merci pour ton appréciation. Ton commentaire me prouve que j’ai laissé des “traces” dans ta formation et cela me fait très plaisir.Nous avons passé des moments importants ensemble dans ta formation. Nous avons connu le succès ensemble! C’étaient de belles années. Persévérant comme je te connais, je suis convaincu que tu atteindras ton objectif.

  4. Felicitari pentru idee! Mă bucur că am ocazia să cunosc o persoana deosebită ca dumnevoastră de la care am învățat multe lucruri. Succes în desirarea ghemului

    1. Multumesc Geta. Va astept sa…desiram si sa strabatem “labirintul”impreuna !

  5. Dragă Olimpia, eu am vazut cate lucruri interesante sunt cuprinse în cursurile tale, pe care le citesc de la Sabina?. Asa ca astept sa vad ce mai ” deșiri” in continuare.

  6. Când,, un pedagog de școală noua”specialist în textile se hotărăște sa scrie despre tesaturi, înseamnă că undeva exista un gol,acesta fiind în educația noastra. În aceasta lume alerta și plina de tot ceea ce este comercial, am uitat de un lucru esential:calitatea și confortul îmbrăcăminții noastre! Spre bucuria mea, am crescut într-o fam. unde calitatea prima! Tatăl meu spunea :draga tatii, ieftin dai, ieftin ai! Nu am uitat niciodată aceste vorbe, pe care prin,, Firul Ariadnei”va rog sa le puneți în practica. Calitatea țesăturii și a textilelor despre care ne vb Olimpia Urdea în aceste episoade este foarte importanta. De aici putem învață, ceea ce trebuia sa ne dea școala, ca materie de studiu. Este f. important sa știi sa distingi o tesatura prin atingere, chiar dacă prin tehnicile moderne, originalul este înlocuit cu o copie (ex. mătasea naturala). Da, piața este dominata de fel și fel de haine, care mai de care mai atractive, dar sa nu uitam esentialul:din ce materiale sunt confectionate, compoziția texturii. Olimpia Urdea, prin acest serial, nu face altceva decât sa ne educe, sa ne învețe cum sa alegem, ce sa cumpărm și ce, nu! Într-un moment de răscruce al vieților noastre, sfaturile ei au o mare valoare! Sa învățăm sa fim mai atenți cu ceea ce cumpărăm și sa ne apărăm sănătatea. Olimpia, îți mulțumesc că-mi dai șansa de a-mi îmbogăți bagajul de cunostinte. Sper și sunt convinsa ca cei înțelepți, îți vor asculta sfaturile. Succes în ceea ce faci, deoarece totul vine din inima! ?

    1. Multumesc Dorina. Ai dreptate. Acest proiect a apărut ca urmare a unei necesităţi pe care am identificat-o. Sper din tot sufletul să fie de folos!

  7. Felicitari Doamna Olimpia Urdea pentru toate proiectele in care v-ati implicat si pentru cartile publicate.Mereu ne surprindeti cu informatii noi!
    Abia astept sa ne impartasiti informati noi si de folos !

  8. Felicitări pentru proiect, mă bucur că ne încîntați cu noi informatii din lumea creatiei…..
    Felicitări !

Comments are closed.