Dex-ul ne returnează la interogarea carou: “Pătrățel imprimat sau țesut pe o stofă, format din dungi de altă culoare decât fondul.” Originea cuvântului o găsim în franţuzescul carreau.
Un subiect care poate părea banal, dar care ni se dezvăluie interesant prin multitudinea de aspecte sub care poate fi privită o ţesătură “în carouri”…
Ţesătura Gingham
Dacă priviţi o astfel de ţesătură veţi spune că este destinată feţelor de masă pentru picnic ! Nu greşiţi prea mult. Doar că ţesătura gingham a fost imprimată în memoria colectivă a culturii pop, prin rochia albastră a lui Dorothy din Vrăjitorul din Oz.
Gingham este o ţesătură din bumbac, realizată din fire vopsite ţesute. Modelul este relativ simplu, de obicei realizat din două culori, cele mai uzuale fiind combinaţiile roşu-alb şi albastru-alb. Este un model reversibil, fiind identic pe ambele părţi. Simplitatea modelului face ca producerea acestei ţesături să fie facilă şi deloc costisitoare. Se poate folosi ginghamul pentru rochii, bluze şi…feţe de masă !
În ciuda aparentei sale simplități, gingham este alcătuit dintr-un joc subtil de contraste între pătratele albe şi cele colorate. Un contrast grafic, dar și extrem de simbolic.
Ştiaţi că:
- În Indonezia gingham se află în centrul binarităților universului: binele și răul, cu controale de semitonuri care simbolizează calea spre echilibru.
- Rochia de mireasă pe care a purtat-o Brigitte Bardot, rochie atât de popularizată în anii 60, era confecţionată dintr-o ţesătură gingham?
- Mulţi designeri de modă au adoptat ţesăturile gingham în colecţiile lor, uneori supradimensionând carourile?
- Ţesăturile gingham fac parte din costumul tradiţional al tribului Masaï?
Câte ceva despre tartan
Carouri colorate, linii orizontale şi verticale care se intersectează pe o ţesătură din lână. Acesta este tartanul. Fibre vopsite în masă atât pentru bătătură cât şi pentru urzeală alternează în benzi repetitive, vertical şi orizontal pentru a forma un model de pătrate şi linii. Iniţial tartanul definea modul în care se ţeseau firele pentru a forma ţesătura. Azi denumirea trimite la ţesătura scoţiană Highland.
Deşi tartanul trimite implicit la Scoţia, totuşi statui de jad datând din anul 3500 î.H. au fost găsite în China, purtând coifuri de tartan ! Prima urmă celtică se pare că datează din secolul al III-lea.
În secolul al XVIII-lea tartanul marca apartenenţa socială de clan sau familie. De-a lungul anilor purtarea tartanului s-a democratizat iar în epoca victoriană și eduardiană tartanul a devenit o țesătură la modă care nu mai era rezervată doar bărbaților scoțieni pentru a-și face kilt-uri sau pături de lână…
Tartanul înseamnă istorie şi modă, înseamnă autenticitate şi apartenenţă.
Ştiaţi că:
- tartanul a devenit emblema unei case de modă încă din 1924? Este vorba de casa Burberry, Thomas Burberry aflându-se din anul 1919 în serviciul regelui George al V-lea?
- Vivienne Westwood în lansarea modei punk a avut un rol esenţial în însușirea tartanului de către tineri, mergând chiar până la crearea unei rochii de mireasă cu această țesătură?
Şi caro-ul minimalist…
realizat prin linii curate, clare. Ţesătura este mai sobră decât precedentele, prin repetiţia de carouri mari, egale, o reprezentare pur geometrică cu goluri şi plinuri, asemeni unei ferestre! Oare de ce i se spune în franceză “Le carreau fenêtre”?
Piesa vestimentară (capa) din colecţia capAbility realizată din ţesătură caro-fenêtre este decorată cu aplicaţii realizate manual şi deschideri decorativ-funcţionale prin intermediul fermoarelor.
Iar Prince of Wales…
este sinonim cu eleganţa.
Ţesătură originară din Anglia sfârşitului de secol al XIX-lea, acest model a fost adoptat de regele Eduard al VII-lea, Eduard al VIII-lea fiind regele care i-a crescut popularitatea acestui tip de ţesătură. Labirintul de carouri format din linii verticale şi orizontale, fac uşor de recunoscut această ţesătură elegantă. Ţesătura apare sub forma unor pătrate colorate care se suprapun peste caroul minimalist (caroul-fereastră). Probabil cel mai cunoscut este sub denumirea de ţesătură model “picior de cocoş”(hound tooth în engleză, pieds-de-poules în franceză).
În loc de concluzie:
Caro Gingham, caro Prince de Wales, caro minimalist sau tartan…indiferent despre care vorbim sau pe care îl alegem pentru creaţiile noastre vestimentare, caroul rămâne veşnic tânăr şi elegant ! Singur sau în alăturare cu materialităţi uni, caroul rămâne un cap de afiş în moda vestimentară. Şi de ce nu, capAbility?
Până la următoarea noastră „întâlnire” amintiţi-vă să vă îmbrăcaţi…sănătos !