O compoziţie fibroasă pe care am gasit-o la un model de rochie pe site-ul unui magazin ce comercializează articole vestimentare pentru femei: “95% policoton 5% elastan”.
Să vedem ce înseamnă asta. Încep cu elastanul pentru că…e “vânat” mai ales de vârsta tânără la achiziţionarea de ţesături sau articole gata confecţionate.
Argumente pro:
Elastanul îl cunoaşte toată lumea şi e omniprezent în compoziţia unei game foarte largi de ţesături. Se caracterizează prin modul mare de elasticitate, elasticitate pe care o conferă ţesăturilor în a căror compoziţie intră. Fibrele elastan pot fi întinse la dublul lungimii iniţiale şi revin imediat la lungimea iniţială odată ce sarcina este îndepărtată.
Iniţial elastanul a fost recomandat pentru vestimentaţia de practicare a unor sporturi (surfing de exemplu), costume de baie, fiindu-i apreciată proprietatea de elasticitate mare. Lycra, Spandex, Fibra K, referă aceeaşi fibră: elastanul.
Şi totuşi găsim elastanul astăzi într-o mare varietate de articole vestimentare. Este uşor, suplu, mai rezistent şi mai fin decât fibra de cauciuc (pe care toţi o cunoaştem). Aşa se face că o găsim în orice gen de îmbrăcăminte pe care o dorim cu oarecare elasticitate. Se comportă ca orice corp elastic: păstrează forma iniţială după ce încetează forţa care a acţionat asupra ei prin întindere. Este o fibră hidrofobă (cf. gr. hydror-apă, phobos-frică).
Argumente contra:
Este o fibră chimică sintetică a cărei obţinere necesită utilizarea de petrol, solvenţi şi produse chimice. Uleiurile siliconice utilizate în timpul fabricării sale fiind foarte greu de îndepărtat, rămân lipite de fibre chiar și după spălare. Pentru a le îndepărta e necesar să se folosească cantități mari de solvent. Iată de ce această fibră este dăunătoare nu doar pentru mediu ci şi pentru sănătatea purtătorului. Atunci când este folosită totuşi în compoziţiile fibroase ale ţesăturilor este indicat a se regăsi în procentaj cât mai mic. Căldura uscată sau umedă îi poate afecta proprietăţile elastice, ceea ce face ca viaţa elastanului să fie scurtată. Nu e recomandat ca articolele comportând un oarecare procent de elastan în compoziţie, să fie spălate la mai mult de 30 grade Celsius şi nici să fie expuse îndelung sub acţiunea razelor solare.
Ştiaţi că:
- Fibra elastan cunoscută iniţial sub denumirea de “Fibra K” a fost creată în 1958 de Joseph C. Shivers care a lucrat pentru compania DuPont. Invenţia sa a fost brevetată în 1959 sub numele de brand Lycra. A început să fie comercializată în 1962.
- Fiecare spălare a unei îmbrăcăminte sintetice (fabricată din Spandex, Poliester, PVC sau Nylon) ar respinge 700.000 de microfibre de plastic din apele uzate care apoi curg în căile navigabile ! Deşi este nocivă pentru mediu în special, totuşi producţia sa creşte anual, în special în ţările asiatice în care şi consumul acestei fibre este în continuă creştere. Oare de ce?
- Urmare a impactului negativ asupra mediului, mărci din domeniul modei vestimentare caută alternative la această fibră elastică, una dintre alternative fiind utilizarea de fibre reciclate.
- Dacă aprindem o astfel de fibră ea se topeşte şi degajă un miros chimic, înecăcios
Până la următoarea noastră „întâlnire” amintiţi-vă să vă îmbrăcaţi…sănătos !
Sursa imagine
Salut ideea. Foarte informativ. Astept urmatoarele episoade.
Multumesc mult pentru interes si sustinere !
O inițiativă folositoare care ne poate ajuta să ne îmbrăcăm sănătos și totodată să avem grijă de mediul înconjurător. Felicitări!
Multumesc Ianina. Te astept sa urmaresti articolele viitoare si, de ce nu, te astept cu sugestii de subiecte de interes in domeniul pe care il abordez.
Articolul este susținut de informații foarte importante și utile fiecăruia dintre noi! Felicitări pentru inițiativa! 🙂
Multumesc Adela. Apreciez interesul si sustinerea ta !
Felicitari Olimpia! Un articol bine punctat în stilul tău inconfundabil!
Multumesc Mihaela pentru apreciere !
Mă bucur mult sa citesc un articol care conține informații la obiect și care scoate in evidenta legatura dintre obiectele “banale”, de zi de zi și mediul natural. Ne da de gandit. Felicitări!
Multumesc. Apreciez interesul.
Foarte utile aceste informații , ar fi bine dacă și producătorii de articole vestimentare ar ține cont de aceste lucruri. Felicitări, ține-o tot așa!
Multumesc Emilia pentru apreciere.
Felicitari pt tot ce faci !!! Te pup !
Multumesc Leti. Fac cu drag ceea ce fac !