O singura plantă…şi 50.000 de utilizări !

Pare incredibil, nu-i aşa ? Şi totuşi…

S-o luăm de la începuturi…

Cânepa este este una dintre primele plante domesticite de om.
Folosită pentru soliditatea fibrelor sale, sau pentru seminţele nutritive, sau poate pentru proprietăţile sale medicinale…cine ştie? Cert este că istoria utilizării acestei plante de către om este indisolubil legată de istoria dezvoltării societăţii umane.

Paşi în istoria fibrei de cânepă

Originea sa o găsim în zona fluviului Galben China? Sau poate în zona lacului Baikal? Ori la poalele munţilor Himalaya? Sunt alte întrebări care îşi caută răspunsul. Tot ce se ştie este că atestarea cânepii ca plantă sălbatică datează aproximativ din anul 8000 î. Hr. În zona Asiei centrale, pentru ca planta să fie citată pentru prima oară într-un text de farmacopee chineză.De aici în India, mai apoi în Egipt, regăsim cânepa ca remediu împotriva diverselor boli.

O poveste veche spune că Boudha a supravieţuit consumând doar seminţe de cânepă! Ne aflăm în jurul anului 500 !

În anul 450 Herodot- acelaşi Herodot care ne vorbea şi despre bumbac! – a scris despre sciţi care îşi făceau lenjerie fină din cânepă.


Regăsim cânepa , alături de mirodenii, ca pricină de război între romani şi cartaginezi, legat de monopolul asupra comerţului în Mediterana.

Prima hârtie pe bază de cânepă şi de dud se pare că datează din China anului 100. Tehnica părelucrării hârtiei pe bază de cânepă este ulterior perfecţionată de arabi.

În secolul al IX-lea cânepa pierde teren în favoarea bumbacului. În jurul anului 1150 musulmanii introduc cânepa în Europa pentru fabricarea hârtiei, prima fabrică europeană de hârtie fiind în Alicante.

Declinul acestei plante a început odată cu invadarea pieţei negre în Statele Unite (1920-1930) a canabisului. Poliția din New Orleans, locul de naștere al Jazz-ului, a ajuns chiar să atribuie canabisului 60% din crimele orașului.


Şi aşa a început un puternic lobby pentru bumbac şi pentru primele fibre chimice…în defavoarea cânepii.

Ştiaţi că…

  • În 1450 Gutenberg imprima prima Biblie pe hârtie de cânepă?
  • În 1492, 80 de tone de pânze și frânghii de cânepă au ajutat caravelele lui Christoph Columb să ajungă în Lumea Nouă?
  • Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite (1776) este întocmită pe hârtie de cânepă?
  • George Washington, primul președinte al Statelor Unite ale Americii, consemnează în jurnalul său? că a crescut cânepă pe plantația sa. În 1794, le-a dat următoarea instrucțiune oamenilor săi: „Luați cât mai multă semință de cânepă indiană și semănați-o peste tot. “
  • Benjamin Franklin a deschis una dintre primele fabrici de hârtie din cânepă, oferind Statelor Unite o presă gratuită, independentă de curtea engleză?
  • Cânepa a fost de-a lungul secolelor planta care a generat numeroase conflicte? Printre cauzele celui de-al doilea război de independență din 1812, în care Statele Unite s-au confruntat cu Anglia, se află problema aprovizionării cu canabis / cânepă rusească?
  • Cânepa a fost motivul pentru care Napoleon şi aliaţii săi au invadat Rusia ?
  • Blugii Levi erau inițial confecționați din de cânepă (și nituri), pentru lucrătorii din minele de aur din California, care își umpleau buzunarele cu aur?
  • Henry Ford, fondatorul companiei Ford Motor Company, a creat în 1941 o mașină de plastic care funcționa cu cânepă și alți combustibili vegetali și ale cărei aripi erau fabricate din cânepă și alte materiale? Ford a avut un plan de a „crește automobile din sol”. (Notă: o companie din Franța experimentează cu un vehicul similar în ziua curentă.)
  • În anii 1820, 80% din toate textilele, țesăturile și hainele erau fabricate din cânepă?
  • Hans Christian Andersen are o poveste despre cânepă?
  • Comunitatea Europeană subvenționează cultivarea soiurilor de cânepă non-psihotrope din 1988 ?
  • Există o expresie în dicţionarul de proverbe şi zicători româneşti care are legătură cu cânepa? “Îi merge gura ca meliţa !

De ce cânepa?

Este o plantă ale cărei beneficii multiple o fac multiuzuală:

Seminţele decorticate pot fi consumate crude, măcinate într-o masă, transformate în lapte sau pentru a face pulbere de proteine.

Uleiul de cânepă este şi el folosit în alimentaţie, ca adaos la salate, dar şi în vopseluri, cerneluri sau produse de îngrijire a corpului.

Nucleul lemnos al plantei se foloseşte pentru cimentul din cânepă (ca înlocuitor natural al betonului!), izolaţie în construcţii, producerea hârtiei, mulci de grădină, aşternut pentru animale, etc. Sub formă de pastă este utilizat în producerea de materiale plastice biodegradabile.

În prezent, mai multe case din Europa și Canada încep să fie construite în beton de cânepă datorită izolației sale puternice atât termice cât şi acustice, rezistenţei la vânt și a proprietăților cu amprentă redusă de carbon. Proprietăţile termice şi acustice ale nucleului lemnos sunt de necontestat.

Hârtia din cânepă este mai puternică decât hârtia din lemn; rezistă foarte bine la îndoiri repetate, plieri, etc. Hârtia de cânepă veche de sute de ani (găsită în muzee) nu s-a îngălbenit, fiind astfel o hârtie de înaltă calitate, de calitate arhivistică.

Cânepa poate crește aproape oriunde în lume, fără pesticide, în multe tipuri de sol – chiar și în perioade scurte de creștere sau în regiuni uscate – și ajută la purificarea solului, precum și la uciderea unor tipuri de buruieni.

Cânepa este o cultură cu randament ridicat. Un acru de cânepă produce de două ori mai mult ulei decât un acru de arahide și de aproape patru ori mai multă pastă de fibre (pentru hârtie) decât un acru de copaci.

Cânepa are cea mai puternică (și cea mai lungă) fibră vegetală din lume, rezistentă la putrezire și abraziune.

Ştiţă că fibra de cânepă are azi peste 50 000 de utilizări?

Sunt atât de multe de spus despre cânepă, mai mult decât despre orice altă fibră naturală sau chimică. Cât despre utilizarea ei în liniile vestimentare, povestea continuă

…………………..

Si daca tot vorbim despre cânepă și minunile pe care le poate aduce corpului nostru, vă recomand sa vizitați site-ul www.canah.ro. Produsele sunt excelente, beneficiile așișderea! Consum semințele de câțiva ani, uleiul la fel, urmează să testez și alte produse din gama lor!

Nu pot decât să felicit această aplecare spre sănătatea noastra!

Las loc cercetării voastre, eventual completărilor pe care doriţi să le aduceţi în comentarea articolului meu.

Până la următoarea noastră „întâlnire” amintiţi-vă să vă îmbrăcaţi…sănătos !

Sursa imagine titlu